- Komerční sdělení -magazin
HomeRady a NávodyČím hůře vypadá, tím lépe chutná. Jak a proč vlastně kupovat pomelo

Čím hůře vypadá, tím lépe chutná. Jak a proč vlastně kupovat pomelo

Pomelo je na pultech s ovocem relativní nováček. Mnozí lidé jsou trochu zmateni ze žlutých nebo světle zelených obrovských plodů hruškovitého tvaru. Jeden z jeho „rodičů“ má v názvu slovo obrovský a také pomelo je velké ovoce v pravém slova smyslu. Jeden plod váží mezi 500 až 1 500 gramy, proto jej obchodníci balí do plastových síťek, aby se snadněji přepravovalo. Dalším důvodem je odlišení od grapefruitu. Pokud tedy vidíte ovoce, podobné grapefruitu, je však zabaleno v síťce, jde o pomelo.

Přibližně polovinu jeho hmotnosti však tvoří extrémně hrubá slupka, která je pro pomele typická. Takže iz megavelkých exemplářů zůstane „jen“ asi 750 gramů dužiny, Pomelo pochází z Izraele a rozšiřovat se začalo asi před 50 lety. Dodnes se dováží převážně z Izraele, část dovozu do Evropy však v současnosti pochází iz Jižní Afriky. Pomelo je k dispozici téměř po celý rok: Izrael je dodává do Evropy od listopadu do dubna, Jižní Afrika od července do září. Nabídka je bohatá zejména v období od prosince do února. Pomelo má velmi šťavnatou dužinu, která má kyselou a na rozdíl od grapefruitu jen mírně hořkou chuť. Odborníci doporučují upřednostnit pomelo se žlutou dužinou, protože je aromatičtější. Existují i ​​plody s červenou dužinou, podobně jako existují i ​​grapefruity s červenou dužinou.

Vrásčité je dobré
U mnoha druhů ovoce a zeleniny je bezvadný vzhled známkou nejlepší kvality. U pomelu je tomu jinak. Čím je slupka zvrásněnější a nevzhlednější, tím je jeho dužina šťavnatější, sladší a aromatičtější. Takže pokud se dá šupa lehce zmáčknout, je matná a mírně zvrásněná, je dozrálé. Jelikož se plody sklízejí, až když jsou dozrálé, není třeba nechat pomelo doma dozrát. Když si ho koupíte, při pokojové teplotě jej můžete bez problémů skladovat až dva týdny. Při teplotě do 15 stupňů Celsia io něco déle.

Jak se správně čistí a konzumuje
Chcete-li se dostat k lahodné dužině pomelu, velkým nožem odřízněte hrubou slupku a poté ji stáhněte. Kdo nemá rád hořkou chuť, měl by odstranit i co nejvíce bílé slupky, která se nachází pod vnějším „obalem“. Před loupáním je vhodné poměle opláchnout horkou vodou. Pomelo můžete v kuchyni používat jako grapefruit. Lze ho jíst samotné, protože jeho dužina chutná osvěžujícím způsobem. Také jej lze přidávat do müsli nebo do salátů. Máte-li dostatečně velký odšťavňovač na citrusy, můžete samozřejmě z něj vylisovat čerstvou šťávu a použít ji samotnou nebo ji smíchat se šťávou z jiného druhu ovoce.

Jak zdravé je pomelo?
Lidé, kteří si potrpí na postavu, mohou jíst pomelo bez výčitek svědomí: sto gramů dužiny má jen do 50 kcal a nula gramů tuku. Kromě toho 60 miligramů vitamínu C a rostlinné látky, které zlepšují vstřebávání a využití vitamínů v těle. Hořká látka limonin, která je přítomna zejména v bílé vnější slupce pomela, stimuluje trávení a látka narangin pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Pomelo obsahuje velmi podobné látky jako grapefruit, proto by si na něj měli dávat pozor lidé, kteří užívají léky – například léky na srdce, ale také antikoncepční pilulky. Pomelo totiž obsahuje látky, které mohou blokovat důležité enzymy, které jsou potřebné k odbourávání látek v organizmu, které obsahují tyto léky.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články