- Komerční sdělení -magazin
HomeMagazínTradiční česká kuchyně: bohatá, výživná a chutná

Tradiční česká kuchyně: bohatá, výživná a chutná

Česká kuchyně je specifickým typem středoevropské kuchyně, která odráží historii, geografii a kulturu Česka. Je známá svým používáním vepřového masa, brambor, zelí, smetany, knedlíků a piva. Česká kuchyně je bohatá, výživná a chutná, ale také poměrně tučná a kalorická. V tomto článku se podíváme na některé z nejtypičtějších a nejoblíbenějších českých jídel, která byste měli ochutnat, pokud navštívíte Česko.

Polévky

Polévky jsou důležitou součástí českého jídelníčku a podávají se jako první chod. Češi mají rádi husté a výrazné polévky, které se vaří z masa, zeleniny, luštěnin, hub nebo zavářky. Mezi nejznámější české polévky patří:

  • Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi: čirý vývar z hovězích kostí a masa s kořenovou zeleninou, do kterého se přidávají malé knedlíčky z jater a tenké nudle. Je to klasická a oblíbená polévka, která se doporučuje i jako lék na různé neduhy.
  • Kulajda: kyselá polévka z hub, brambor, smetany, kopru a koření. Má charakteristickou bílou barvu a podává se s vejcem na tvrdo. Je to tradiční polévka z jižních Čech, kde rostou houby v hojnosti.
  • Gulášová: hustá polévka z hovězího nebo vepřového masa, cibule, papriky, rajčat a koření. Je to původně maďarský pokrm, který se v Česku přizpůsobil místnímu vkusu. Podává se s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
  • Česnečka: polévka z česneku, brambor, vývaru, smetany a sýra. Je to jednoduchá, ale výborná polévka, která se říká, že léčí nachlazení, kocovinu nebo upíry. Často se ozdobí opečeným chlebem s česnekem nebo sýrem.

Hlavní jídla

U hlavních jídel dominuje maso, hlavně vepřové, hovězí a drůbeží. Češi mají rádi pečené, dušené nebo smažené maso s různými omáčkami a přílohami. Mezi nejtypičtější a nejoblíbenější česká hlavní jídla patří:

  • Svíčková na smetaně: hovězí maso pečené se zeleninou, podávané v omáčce ze smetany a ozdobené šlehačkou a brusinkami. Je to národní pokrm, který se často podává při slavnostních příležitostech. Jako příloha se používají houskové knedlíky, které se řežou na plátky a namáčejí do omáčky.
  • Řízek: plátek vepřového, hovězího, kuřecího nebo telecího masa, který se obalí v mouce, vejcích a strouhance a smaží na oleji. Je to jeden z nejpopulárnějších pokrmů, který se podává s bramborovým salátem, bramborami nebo chlebem. Řízek je také známý jako schnitzel v německy mluvících zemích.
  • Vepřo-knedlo-zelo: pečené vepřové maso doprovázené houskovým knedlíkem a kyselým zelím. Je to jednoduché, ale výživné a chutné jídlo, které se často podává v hospodách. Někdy se přidává i pivo nebo vývar do omáčky, která se tvoří z šťávy z masa a zelí.
  • Smažený kapr: celý nebo na porce nakrájený kapr, který se obalí v mouce a smaží na oleji. Je to tradiční vánoční jídlo, které se podává 24. prosince s bramborovým salátem. Kapr se kupuje živý a zabíjí se doma nebo na trhu. Někteří lidé si nechávají šupinu z kapra jako talisman pro štěstí.

Dezerty a sladkosti

Češi mají rádi sladké a pečou mnoho druhů koláčů, buchet, závinů, perníků a jiných pečiv. Často se používá ovoce, tvaroh, mák, ořechy, čokoláda nebo marmeláda. Mezi nejznámější české dezerty a sladkosti patří:

  • Ovocné tvarohové knedlíky: malé kynuté knedlíky plněné ovocem, nejčastěji jahodami, meruňkami nebo švestkami. Podávají se posypané moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem nebo máslem. Jsou to oblíbené letní dezerty, které se jedí jako samostatné jídlo nebo jako sladká tečka po obědě.
  • Ovocné kynuté knedlíky: velké kynuté knedlíky plněné ovocem, nejčastěji jablky, hruškami nebo švestkami. Podávají se polévané rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem, mákem nebo ořechy. Jsou to tradiční podzimní a zimní dezerty, které se jedí jako samostatné jídlo nebo jako sladká tečka po obědě.
  • Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: malé kynuté buchtičky, které se pečou v troubě a podávají s vanilkovým krémem. Jsou to oblíbené dětské dezerty, které se jedí teplé nebo studené. Někdy se přidává i šodó, což je hustá ovocná omáčka.

Zákusky

Zákusky jsou různé druhy sladkých dezertů, které se podávají jako doplněk k čaji, kávě nebo jako sladká tečka na závěr jídla. Češi mají rádi zákusky s krémem, polevou, ovocem nebo čokoládou. Mezi nejznámější české zákusky patří:

  • Větrník: kulatý zákusek z listového těsta, který se plní vanilkovým a karamelovým krémem a polevá karamelovou polevou. Je to velmi sladký a lahodný zákusek, který se prodává v cukrárnách a pekárnách.
  • Medovník: vrstvený zákusek z medového těsta, který se plní smetanovým krémem a posypává ořechy. Je to tradiční zákusek, který se peče při různých slavnostech, jako jsou narozeniny, svatby nebo Vánoce.
  • Laskonka: malý zákusek z bílkového těsta, který se plní máslovým krémem a spojuje se dvěma polovinami. Je to lehký a křupavý zákusek, který se dá ochutit různými příchutěmi, jako je kokos, káva, čokoláda nebo citron.
  • Koláč: pečivo z kynutého nebo listového těsta, které se plní ovocem, tvarohem, mákem, ořechy nebo marmeládou. Je to oblíbené pečivo, které se peče v různých tvarech a velikostech. Některé z nejznámějších druhů koláčů jsou buchta, štrůdl, koláček, frgál nebo vdoleček.
- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články